Doble ració de nova cançó

Danses d’ahir, cançons d’avui era el títol del festival que va organitzar al teatre Conservatori l’Agrupació Manresana de Folklore (avui, Agrupació Cultural del Bages). Era l’any 1964. Hi van prendre part Els Setze Jutges, Els Quatre Gats, Els Tres Tambors i la cantant Magda. Els Tres Tambors van decidir interpretar la cançó de Raimon Diguem no en versió original en lloc de la revisada per la censura. Així, si el text autoritzat deia “Hem vist que han fet callar a molts homes plens de raó”, ells van cantar “Hem vist tancats a la presó homes plens de raó”; d’altra banda, no van dir “Hem vist la fam ser pa per a molts” sinó “Hem vist la fam ser pa dels treballadors”.

La gosadia va tenir conseqüències. Uns dies més tard l’Agrupació rebia una multa per un import de 10.000 pessetes i l’advertiment de clausura de l’entitat. Vam anar a trobar l’alcalde Soldevila per explicar-li la situació en què ens trobàvem i com de desproporcionada i injusta era. No en vam treure res. Impotents, vam posar el cas en mans d’un despatx d’advocats de Barcelona. El portaven dos joves: Miquel Roca i Narcís Serra. Amb el seu ajut, vam recórrer la multa, però vam perdre. De totes maneres, el procés va servir per comprovar que ens havia denunciat el mateix Alcalde.

Fer diners MultaEl maig del 1967, vam organitzar, de nou, un festival de cançó catalana per fer front a la multa. En aquesta ocasió, vam celebrar-lo al Kursaal. Altre cop, vam omplir fins dalt. No n’hi havia per a menys. Van actuar, a la primera part, Maria Amàlia Pedrerol, Els Tres Tambors, Quico Pi de la Serra, Maria del Mar Bonet, Enric Barbat, Miquel Porter i Xavier Elies; a la segona, Joan Manuel Serrat, Guillermina Motta i Raimon. Mai enlloc no es va tornar a reunir un cartell com aquell. A més, tots van actuar de franc. En vam fer per pagar la multa i encara ens en van sobrar.

És un record de: Juli Sanclimens
De: Anys 1960
Fotografia: Genís Sàez (capçalera) i cartell del festival de cançó organitzat al Kursaal, el 30 de maig de 1967 (acompanyant el cos del text).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s